laska wanilii

Wanilia to jedna z najdroższych przypraw świata. Wyjątkowy aromat jaki nadaje potrawom, szczególnie słodkim, ale nie wyłącznie, sprawia, że przyprawa ta stała się składnikiem większości przepisów cukierniczych i piekarskich. Wanilia charakteryzuje się wyjątkowym, głębokim i intensywnym aromatem, dlatego też stosuje się ją w niewielkich ilościach. 

Wanilia aromatyczna przyprawa

Świeża wanilia nie wydziela smaku i zapachu. Nabiera go dopiero w trakcie procesu fermentacji i suszenia. Po zakończeniu tej części obróbki laska wanilii nabiera głębokiej, ciemnej barwy, pięknie pachnie a jej powierzchnia charakteryzuje się białym nalotem. Za wyjątkowy smak i zapach wanilii odpowiada wanilina, naturalna substancja zapachowa. Jest je w lasce wanilii bardzo niewiele, zaledwie kilka procent, w związku z tym koszt pozyskiwania czystej waniliny jest bardzo wysoki. Powoduje to, że producenci tej substancji wytwarzają tańszy zamiennik o tej samej nazwie, z ligniny, eugenolu, czy kwasu lignosulfonowego. Przyjmuje się, że im starsza wanilia, dłużej przechowywana, tym posiada intensywniejszy aromat. 

Długa droga wanilii do Europy

Wanilia wywodzi się z lasów tropikalnych Ameryki Południowej oraz Środkowej. Współcześnie uprawia się ją w wielu miejscach, głównym producentem przyprawy jest dziś Madagaskar, specjalizujący się w jednej z kilkudziesięciu odmian – wanilii burbońskiej. Ziarenka w najlepszym wydaniu pochodzą z Mauritiusa, Seszeli i Meksyku. 

Wanilia ekstrakt- aromatyczny dodatek do ciast

Wanilia, ale nie w postaci syntetycznego cukru wanilinowego, obecna jest w kuchni pod postacią albo laski wanilii albo ekstraktu waniliowego. Jeden i drugi produkt oddaje silnie smak i zapach słodkim potrawom. Wanilia ekstrakt jest jednak prostsza w użyciu, do mieszanki produktów dodaje się po prostu kilka kropel, najwyżej łyżeczkę płynu. Laska wanilii natomiast, musi zostać rozcięta a z jej wnętrza wyjęte aromatyczne ziarenka w najlepszym wydaniu. Aromatyczne ziarenka zbiera się z wnętrza laski a nią samą gotuje się np. w mleku czy śmietanie, by oddała płynowi swój smak. Laski wanilii można włożyć też do słoika z cukrem, którego po kilku dniach skutecznie zaaromatyzuje. Powstaje wspaniały, naturalny cukier waniliowy. 

Zapach wanilii uśmierza stres, uspokaja i wyzwala w nas pozytywne uczucia. Kojarzy się z domem, gorącym ciastem i miłą atmosferą. To dlatego jednym z najczęściej używanych sztucznych zapachów, rozpylanych np. w hipermarketach jest wanilia. Wanilia jest też często składnikiem zapachowych perfum i kremów.